Niska Banja

Istorijat Niske Banje


Niška Banja postaje Banja
u vreme starih Rimljana
u II veku.
Oni kaptiraju glavno vrelo
i podižu kupatilo sa dva
bazena od prelepog mermera.
Kako je vreme odmicalo tako
je za vreme cara Konstantina
koji je živeo u carskom naselju Medijani, postojalo kupatilo u koje
je doticala blagotvorna banjska voda.

U XVI veku Banja služi turskom caru Sulejmanu da odmori i
okrepi vojsku na putu ka osvajanju Beograda, tada se prvi put
razdvajaju kupatila posebno za muškarce i žene, prave se objekti
 za smestaj bolesnika.






GEOGRAFSKI POLOŽAJ 


Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnjaka, ogranka Suve Planine, na nadmorskoj visini od 248 m. Udaljena je 10 km od Niša i 250 km od Beograda.


Niš i šira okolina imaјu umereno-kontinentalnu klimu. Srednja godišnja temperatura јe 11,2°C. Naјtopliјi mesec јe јul sa prosečnom temperaturom od 21,2°C, a naјhladniјi јanuar sa srednjom temperaturom od 0,2°C. Godišnje u proseku padne 567,25 mm kiše i snega po metru kvadratnom. Prosečni vazdušni pritisak јe 992,74 milibara. Godišnje ima 123 kišovita dana i 43 dana pod snegom. Kao saobraćaјni čvor evropskih putnih i železničkih pravaca, sa aerodromom, lako јe dostupan iz svih pravaca. Kao savremeni univerzitetski grad sa preko 250.000 stanovnika, istovremeno јe prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni, naučni, sportski i turistički centar јugoistočne Srbiјe.


NISKA BANJA LECENJE I PREVENCIJA BOLESTI




Bolesti lokomotornog aparata, kardiovaskularne bolesti, stanja posle hirurške revaskularizacije miokarda, rehabilitacija bolesnika posle ugradjiivanja endoproteze kuka i kolena, postraumatska stanja, stanja posle oštećenja centralnog i perifernog motornog neurona, zapaljenski i funkcionalni sterilitet.
NISKA BANJA MANASTIRI KULTURNO-ISTORIJSKI SPOMENICI




Hrišćanska tradicija Niša, koja je počela još u IV veku i nastavila se Konstantinovim priznanjem hrišćanstva, ostavila je u Nišu brojne tragove, tako da iz perioda od IV-VI veka nalazimo ostatke:
Ranohrišćanske bazilike sa martirijumom u Jagodin mali (martirijum i ostaci crkve predstavljaju posebnu kultnu građevinu u kojoj su se čuvale mošti i relikvije hrišćanskih mučenika)
Ranohrišćanske grobnice sa freskama u ulici Kosovke devojke (jedna od retkih oslikanih grobnica iz ovog perioda; na zidu grobnice je naslikan hristov monogram u vencu od palminog lišća, koji je tako postao jedan od zvaničnih obeležja grada Niša)
Ranohrišćanske grobnice sa Hristovim monogramom na svodu koja je pronađena u Jagodin-mali. Hristov monogram naslikan na svodu grobnice iznenađuje i posle toliko vekova svojom živošću, svežinom i kvalitetom izrade.
Ranohrišćanske grobnice u Niškoj Banji, pored instituta «Radon».



Arheološko nalazište Medijana nalazi se na nekadašnjem rimskom putu «Via militaris», današnjem E-80 (Niš-Sofija). Na području od 40 hektara, na kome se prostire ovaj lokalitet, možete videti ostatke žitnice, zanatskog centra, vila, termi, kao i vilu sa peristilom koja je ukrašena bogatim podnim mozaicima. Većina mozaika je sa geometrijskim i floralnim motivima, dok su dva mozaika sa figuralnim motivima glave Meduze i poluležeća figura rečnog/vodenog božanstva (pretpostavlja se Neptuna). U zgradi muzeja, na samom lokalitetu, možete videti neke od kamenih skulptura, predmeta koji su služili za svakodnevnu upotrebu  (zdele, krčazi, lampe...), kao i ostatke olovnih cevi kojima je iz Niške Banje dopremana topla, lekovita voda.



Ovaj jedinstven spomenik u svetu nastao je kao posledica velike bitke na Čegru. Prema kazivanju «srpskog hadžije iz Niša» zabeleženo je kako su Turci vršili pripreme za izgradnju kule od lobanja. Naime, kada je niški Huršid paša uvideo da je, iako je osvojen položaj na brdu Čegar, pored 3000 Srba, u bici i eksploziji barutane poginulo i barem duplo više Turaka, naredio je da se skupe glave poginulih srpskih vojnika na Čegru, da im se odere koža, da se lobanje uzidaju u kulu, a kože napune pamukom i pošalju u Carigrad.
Ovaj strašan spomenik sazidan je na putu za Carigrad kao opomena onima koji dižu bunu protiv Turskog carstva. Iz polovine 19. veka postoji zapis da je kula četvorougaona, visine 4,5 m širine i dužine po 4 m i da se na sve četiri strane kule nalazi ukupno 56 redova, u svakom redu po 17 lobanja što je ukupno iznosilo 952 lobanje. Vremenom je veći deo lobanja nestao ili je oštećen, tako da je danas u kuli ostalo svega 58 lobanja.


NISKA BANJA PRIRODNE LEPOTE



  • Kamenički vis je omiljeno jednodnevno izletište Nišlija tokom cele godine. Smešten je na ograncima Svrljiških planina, iznad sela Kamenica po kome je i dobilo ime, na nadmorskoj visini od 750-800 m.  Udaljeno je 14 km od grada. Teren je blago formiran i pokriven niskim šumskim rastinjem. Na severnoj strani postoji Studeni kladenac - jedini izvor u njenom užem području. Na samom izletištu može se osvežiti i uživati u izvrsnim lovačkim specijalitetima u lovačkom restoranu.
  • Sićevačka klisura je impozantan deo kanjona reke Nišave, koji se nalazi na putu prema Sofiji, na završetku poslednjih obronaka Svrljiških planina i Suve planine. Od Niša je udaljena 14 km, duga je 17 km i podeljena je na dva dela, gornju i donju klisuru.U klisuri se nalaze dve hidrocentrale podignute početkom XX veka, od kojih jedna i danas snabdeva Niš strujom. Od ostalih objekata u klisuri, značajni su crkva Sv. Petke u obližnjem selu Ostrovica i Sićevački manastir Sv. Bogorodice (sagrađen 1644. godine, a obnovljen 1875. godine, nakon rušenja od strane Turaka) na glavnom putu prema Sofiji.
  • Suva planina se prostire pocev od sela Ljuberadja (opstina Babusnica) ka severozapadu u dva smera: severnim  krakom do Crvene reke (opstina Bela palanka) i severozapadnim krakom do Niske Banje (opstina Nis).Od prvih nekoliko vrhova od Ljuberadje ka severozapadu izdvajaju se Burca i Mecji vrh sa visinom od oko1180 m. Ovi vrhovi nalaze se izmedju sela Bogdanovac i Bratisevac. Nakon toga visina se naglo povecava na 1535 m - Golemi vrh koji  se nalazi izmedju sela Strbovac i Resnik. Ova teritorija pripada opstini Babusnca. To je prvi visoki deo Suve planine, go, sa vrlo malo rastinja. Tlo je kamenito, prepuno vrtaca i uvala obraslih travom.
  • Cerjanska pećina je udaljena od Niša 14 km i smeštena je u širem prostoru izletišta Kamenički vis. Ulaz Cerjanske pećine nalazi se na mestu poniranja Provalijske reke na visini od 515 m nadmorske visine. Pećina je hidrološki aktivna. Geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven.Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja, pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova koji se samo ovde mogu videti u Srbiji.



NISKA BANJA SPORTSKO-REKREATIVNI SADRŽAJ



  • Nišavska kotlina okružena planinskim vencima predstavlja idealan teren za paraglajding. Povoljni vetrovi i dobri klimatski uslovi dodatno pogoduju da se na terenima u okolini Niša već nekoliko godina za redom održavaju svetska i evropska takmičenja.
  • Shooting Rally je jedan od najekstremnijih programa u Srbiji, jer sadrži elemente ekstremne vožnje terenskog automobila po nekategorisanom terenu i praktičnu upotrebu oružja u neuobičajenim okolnostima. To je uzbudljiva i već tradicionalna sportska manifestacija koja se odomaćila u Nišu i na kojoj je do sada učestvovalo preko hiljadu učesnika.
  • Via militaris (4X4), je sportsko - avanturistički program, namenjen vlasnicima terenskih automobila, ljubiteljima prirode i avanture. Program se izvodi u sklopu obeležavanja gradske slave «Dani Svetog Cara Konstantaina i Carice Jelene» i sastoji se od avanturističkog, revijalnog i sportskog dela. Avanturističko - revijalni deo podrazumeva kretanje učesnika terenskim automobilima od Niša, starim vojnim putevima. Sportski deo podrazumeva vožnju po izuzetno teškom terenu, po raznim vrstama podloga, od zemljanih, raskvašenih do blatnjavih, kao i vožnju po šumskim putevima koji su obloženi debelim slojevima humusa i lišća, sve do tvrdih kamenitih staza.



NISKA BANJA NAŠA PREPORUKA PRIVATNOG SMEŠTAJA



Privatni smeštaj u Niškoj Banji se deli na apartmanem i sobe. U našoj ponudi možete pogledati i odabrati smeštaj koji vama odgovara.


Vila Priča – Ekskluzivna Vila za goste sa prefinjenim ukusom željnih dobrog  odmora i vrhunske usluge.
Pansion Veličković – Privatni Smeštaj u Niškoj Banji Veličković



NISKA BANJA HOTELI APARTMANI VILE



Niška Banja ima i hotele i lečilišta od kojih su neki isključivo napravljeni za odmor i rekreaciju, dok su drugi izgradjeni u vidu bolnica i sanatorijuma. Na našem sajtu, na ovoj stranici možete saznati koji od hotela i sanatorijuma ima u Niškoj Banji i njihov broj telefona.


Hotel  “ Vila Priča“, tel:  018/45-47-295, 45-47-970, 45-49-099, 066/ 09-19-73
Hotel „Partizan“ , tel; 018/542-803
Hotel „Srbija“ , tel; 018/542-006
Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ , tel:018/502-000, 542-084
Hotel „Ozren“, tel: 018/542-008, 542-805


GALERIJA SLIKA






0 коментара:

Постави коментар

Vila Lenka 2

Vrnjacka Banja apartmani

  © Copyright 2010- Banje u Srbiji-Design by :Izrada sajtova 2010

Back to TOP